W pracowni ŚDS przy ul.Malczewskiego nadal trwają prace związane z rozwijaniem umiejętności uczestników w zakresie przygotowywania przetworów sezonowych. Tym razem buraczki i jabłka. Zimowa spiżarnia powolutku zapełnia się smakołykami...
W czwartkowy chłodny dzień, w ramach treningu kulinarnego uczestnicy ŚDS Malczewskiego wykonywali czynności związane z pieczeniem hot-dogów w cieście drożdżowym. Doskonalone były umiejętności z zakresu wypieków, robienia ciasta i przygotowywania półproduktów. Ćwiczona była koordynacja wzrokowo-ruchowa oraz zdolności manualne, a także umiejętności związane z przygotowywaniem i estetycznym spożywaniem posiłku. Ekipa jednogłośnie stwierdziła, że praca grupowa popłaca, hot-dogi były wyśmienite!
W ramach treningu samodzielnego poruszania się w środowisku społecznym, dnia 9 listopada grupa wzięła udział w piątkowej akcji "REKORD DLA NIEPODLEGŁEJ" i odśpiewaniu hymnu narodowego. Przed wyjściem uczestnicy wraz z kadrą terapeutyczną przygotowali flagi i opaski w barwach biało-czerwonych oraz wieniec, który został złożony pod Pomnikiem Orląt Przemyskich.
Czytaj więcej...
W dniu 17.10.2018r. na Przemyskim Rynku odbył się Happening poświęcony obchodom Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego, który przypada w dniu 10.10. oraz Ogólnopolskim obchodom Dnia Solidarności z osobami chorymi na Schizofrenię.
Czytaj więcej...